به گزارش پایگاه خبری تحلیلی ببین و بخون،جشن چهارشنبه سوری یکی از قدیمیترین و شادترین جشنهای ایرانیهاست که همه ساله در آخرین روزهای سال برگزار میشه. این مراسم به نوعی آمادهسازی برای استقبال از سال نو و دور کردن بدشانسیها به حساب میاد. در این شب، خیابانها و کوچهها پر میشن از صدای فریادهای شاد “چهارشنبه سوری”، دود آتشهای روشن شده و انفجار بمبهای سنگین. مردم دور هم جمع میشن، آتشها رو روشن میکنن و با عبور از روی اونها، آرزوهای خودشون رو بیان میکنن. این آیین نشوندهنده تمایل به نور، روشنایی و دور کردن تاریکی از زندگیمونه.
یکی از سنت های ایرانیان که در غروب آخرین سهشنبه سال و پیش از فرارسیدن نوروز برگزار میشود چهارشنبه سوری نام دارد که دارای آداب و رسوم مخصوص به خود است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، چهارشنبهسوری یکی از آئین های کهن ایرانی است که از غروب آخرین سهشنبه اسفند هرسال تا پاسی از شب و ورود به روز چهارشنبه برگزار میشود و برافروختن و پریدن از روی آتش مشخصه اصلی این آیین باستانی است. طبق باور قدیمی که در بین مردم وجود دارد، مراسم چهارشنبه سوری به نیت دفع بلا و برآورده شدن آرزوها انجام میشود.
تاریخ،آداب و معنای عمیق کلمه چهارشنبه سوری

تاریخ چهارشنبه سوری
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری در تقویم شمسی برابر با ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ است.
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری در تقویم میلادی برابر با ۱۸ مارس ۲۰۲۵ است.
تاریخ دقیق چهارشنبه سوری در تقویم قمری برابر با ۱۷ رمضان ۱۴۴۶ است.
فلسفه نامگذاری چهارشنبه سوری چیست؟
فلسفه نامگذاری این روز را میتوان از معنی کلمه «سور» یا «سوری» دریافت. این کلمه به معنای «سرخ» است. البته در زبان عامیانه سور به معنای جشن و سرور و شادمانی نیز هست. ترکیب کلمه سور در کنار چهارشنبه به معنی چهارشنبه سرخ یا جشن چهارشنبه است. به این دلیل نام این روز را چهارشنبه سرخ گذاشتهاند که در آن آتش سرخ برپا میشود.
اسم جدید شب یلدا و چهارشنبه سوری
بر اساس تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی “شب یلدا” و “چهارشنبهسوری” تغییر نام یافتند و در تقویم با نام جدید ثبت میشوند. بر اساس تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، از سال ۱۴۰۳ دو آئین ایرانی شب یلدا در آخرین شب آذرماه، به عنوان «روز ترویج فرهنگ میهمانی و پیوند با خویشان» و سهشنبه آخر سال که زمان برگزاری آئین باستانی چهارشنبهسوری است به عنوان «روز تکریم همسایگان» در تقویم رسمی کشور ثبت میشود.
مراسم شادی و فلسفه پشت نام چهارشنبه سوری+تاریخ جشن

آداب و رسوم چهارشنبه سوری
آداب و رسوم چهارشنبه سوری بسته به هر منطقهی فرهنگی و جغرافیایی مختلف، متفاوت است. اما با این حال بعضی از کارهایی که در این تاریخ انجام میشود، در میان همهی ایرانیان یکسان است.
پریدن از روی آتش و آتش بازی
درست کردن آتش با کندههای خشک درختان زمستانی یکی از آداب چهارشنبه سوری است. معمولاً جوانان برای درست کردن آتش پیش قدم میشوند و آتش روشن میکنند. سپس پیر و جوان را به بیرون آمدن از خانه و جمع شدن دور آتش دعوت میکنند.
پختن آش
پختن آش رشته یک رسم قدیمی چهارشنبه سوری است. معمولاً افرادی که آش درست میکنند آن را میان همسایگان و افراد نزدیک خود تقسیم میکنند و به این وسیله به دیدن آنها میروند.
کوزهشکنی در چهارشنبه سوری
در بیشتر شهرهای ایران پساز پریدن از روی آتش، کوزهها را میشکستند. این آیین احتمالاً به این دلیل بوده که در گذشته مردم اعتقاد داشتند که بدیُمنی به درون کوزه میرود و شکستن آن باعث از بین رفتن بدیمنی و بلاگردانی میشود.
خوردن آجیل مشکل گشا
یکی دیگر از آداب و رسوم چهارشنبه سوری، درست کردن آجیل مشکل گشا یا آجیل نذری در خانه است. این آجیل، یک آجیل شیرین است و اجزای آن شامل خواروبار زمستانی مانند گردو، کشمش، کنجد و … است
قاشق زنی
قاشق زنی هم یکی دیگر از رسمهای شب چهارشنبه سوری است. در این رسم جوانها یک قاشق و پیاله را به دست گرفته و در حالی که روی خود را پوشاندهاند، با زدن قاشق به پیاله، پشت در خانههای همسایگان میروند. صاحبخانه با شنیدن این صدا در را به روی او باز کرده و چیزی (پول، آجیل یا لوازم پخت آش چهارشنبه سوری) در پیاله او قرار میداده است.
تاریخ چهارشنبه سوری ۱۴۰۳ + آداب و رسوم و فلسفه نام گذاری
فالگوشنشینی در چهارشنبه سوری
فالگوشنشینی از دیگر رسوم چهارشنبه سوری در ایران است. این مراسم اینطور بوده که چون با تاریک شدن آسمان شناسایی آدمها سخت میشد، آنهایی که دلشان میخواست بختشان باز شود، به زیارت بروند یا نیتهای دیگری داشتند، از خانه بیرون میرفتند و به حرفهای رهگذران یا اهالی خانهها گوش میدادند. اگر اولین چیزی که به گوششان میخورد، شاد و خوشایند بود، نیتشان را به خیر فال میزدند و اگر سخنان تلخ و ناراحتکننده میشنیدند، فالشان را به برآورده نشدن میزدند.
پختن آش ابودردا در چهارشنبه سوری
خانوادههایی که مریض داشتند، برای درمان بیمارشان در شب چهارشنبه سوری، آش ابودردا یا آش بیمار میپختند و مقداری از آن را به بیمارشان میدادند، بقیه آن را هم بین خودشان و فقرا تقسیم میکردند. معتقد بودند که با این کار، بیمارشان بهبود پیدا میکند و بیماری از او دور میشود.
شالاندازی در چهارشنبه سوری
شالاندازی یا کجاوهاندازی یکی دیگر از آداب و رسوم چهارشنبه سوری در ایران است که در بیشتر نقاط ایران برگزار میشده است. این رسم چهارشنبه سوری هم مثل سایر رسومش در شهرهای مختلف ایران، تفاوتهای اندکی دارد. در مراسم شالاندازی، روز چهارشنبه سوری بچهها و جوانها به بام خانه همسایه یا اقوامشان میروند و کمربند پارچهای، شال یا دستمالی درون اتاقشان آویزان میکنند. صاحبخانهها هم در دستمالشان شیرینی، آجیل چهارشنبه سوری، جوراب و گاهی هم تخممرغ و چنین چیزهایی میگذارند و به آنها برمیگردانند.
پایان/*
ببین و بخون را در ایتا، روبیکا، پیام رسان بله و تلگرام دنبال کنید.